Schilder Jo Jansen


Vrijetijdsschilder, geboren 2 april 1925 in Nieuwkoop. In zijn werkzaam leven van beroep grofsmid. Werkzaam geweest bij een bedrijf gespecialiseerd in scheepswerfartikelen. Tot de VUT-gerechtigde leeftijd als metaalbewerker bij een bedrijf voor glazenwasserinstallaties.

Heeft op jonge leeftijd al een passie voor tekenen en schilderen. Wordt in het tekenen gestimuleerd door de heer J.J. Derks, hoofdonderwijzer op de Openbare School. Volgt met belangstelling de verrichtingen van de plaatselijke kunstschilder Bram Segaar. Gaat tijdens de 2e W.O. als zeventienjarige naar de cursus reclametekenen in Woerden. Door het wegvallen van vervoer moet de opleiding worden afgebroken.

Is veelzijdig in techniek en onderwerp. Maakt tekeningen met potlood en Oost Indische inkt, olieverven, aquarellen en acrylverven. Gebruikt niet zelden een gemengde techniek van water- en acrylverf. Zijn stijl van schilderen is te typeren als realistisch met veel oog voor detail. Zegt hierover zelf in een regionaal dagblad: “Als het maar echt is, het moet lijken; of het nu een voorstelling van een mens is, een stilleven of een landschap.” Zijn bijna fotografische benadering blijkt vooral bij de schilderijen en tekeningen van, vaak verdwenen, gebouwen en dorpsgezichten. Behalve kunstzinnige betekenis hebben deze werkstukken ook historische waarde, niet in het minst voor latere generaties inwoners.

Het merendeel van de werken siert de interieurs van ingezetenen uit de regio of de huiskamers van hun geëmigreerde kennissen en familieleden. Maar ook is het werk te zien bij bedrijven en horecagelegenheden. Vaak zijn de werkstukken in opdracht gemaakt. Veel van het werk is in de loop der tijd tentoongesteld. In het begin samen met het werk van andere exposanten, later ook solistisch. Uit het grote aantal tentoonstellingen die als amateur-schilder in 25 jaar zijn gehouden, blijkt de warme publieke belangstelling voor het werk.